Sabeltandtijgerspoor en Tijdreisroute Leewal
Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.

Volg het Sabeltandtijgerspoor en reis door de tijd rond het Hunzebos

Geplaatst op 25 september 2019

Op 20 september 2019 zijn het Sabeltandtijgerspoor en de tijdreisroute Leewal geopend. Twee attractieve routes die beide het startpunt hebben bij Familieresort PUUR Exloo. Op deze routes maken kinderen, maar zeker ook volwassenen, kennis met de rijke historie van het Hunzebos, de Leewal en de omgeving. Wat het extra bijzonder maakt is dat er voor beide routes een app is ontwikkeld met virtual en augmented reality, 360gradenfilmpjes en games. Je ziet mammoeten lopen en zelfs een sabeltandtijger.

Het landschap rond Exloo is het kloppend hart van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Het glaciale Hondsruglandschap is er nog grotendeels onaangetast aanwezig. Twee belangrijke hotspots van het geopark liggen in dit gebied: het Hunzebos en de Leewal, een raadselachtige steile wal die door het landschap kronkelt.

Sabeltandtijgerspoor
In het sprookjesachtige Hunzebos ligt het Sabeltandtijgerspoor, een speelroute van ongeveer 2,5 kilometer. Kinderen kunnen hier op avontuur langs het spoor van de sabeltandtijger. Het spoor slingert over heuvels uit de ijstijden. Je springt, klimt, zwiept met de kabelbaan naar beneden, balanceert op een touwbrug en beleeft nog veel meer. Onderweg kun je spannende games doen met de app en bijvoorbeeld ontdekken of je slimmer, sterker of sneller bent dan de sabeltandtijger. En je leert van alles over de harige mammoet. Kinderen van obs De Linderakkers in Valthe hebben meegedacht over de plekken voor activiteiten en speeltoestellen.


Tijdreisroute Leewal
Met deze wandeling van 7,5 kilometer door bossen, heidevelden en stuifzand, langs hunebedden en akkers tussen Exloo en Odoorn maak je een tijdreis van 470.000 jaar. Je ziet indrukwekkende overblijfselen van de ijstijden en de raadselachtige Leewal die door het landschap kronkelt. Een tijdlijn geeft veel informatie over de historie van het gebied. Ook bij deze route is een app beschikbaar. Met 360gradenfilmpjes, animaties en opdrachten beleef je die historie van heel dichtbij en krijg je veel informatie over het ontstaan van het gebied, over droogdalen en over de harige mammoet en de sabeltandtijger die hier hebben geleefd.


Klik hier voor meer informatie over de routes.