Blog: Bijzondere projecten in de Drentse natuur
Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.

Blog: Bijzondere projecten in de Drentse natuur

Geplaatst op 18 december 2019

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 ha natuur die ze beschermen, die je kunt beleven en die ze samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in hun natuur. Zo ook bij Martijn Harms, Boswachter op de Hondsrug. Hij vertelt over bijzondere recente projecten en over zijn liefde voor het bos.

De Hondsrug
Omringd door oneindige heidevelden, dichte bossen en uitgestrekte veengebieden en op de flank van het unieke historische natuurgebied de Hondsrug geniet je van weergaloze vergezichten. Een gebied dat dateert uit de vroege IJstijd en sinds 2013 de bijzondere status van UNESCO Global Geopark heeft. Hiermee staat de Hondsrug als één van de weinige plekken in Nederland op de prestigieuze werelderfgoedlijst van UNESCO en behoort het tot de selecte groep van 120 geoparken in de wereld.

De Hondsrug is een langgerekte zandrug die van Emmen tot aan Groningen loopt en is daarmee één van de hoogste gedeeltes van Drenthe. Als je hier een wandeling maakt over het Boomkroonpad, loop je letterlijk tussen de toppen van de bomen door. De Hondsrug is niet alleen prachtig, maar het biedt ook verschillende activiteiten en excursies aan voor jong en oud. Martijn Harms is Boswachter en kent het gebied door en door. Vanuit zijn functie is hij regelmatig betrokken bij activiteiten op de Hondsrug, waaronder de Pixi en het Sabeltandtijgerspoor. We vroegen hem ernaar. Lees mee wat hij vertelde.

Het Sabeltandtijgerspoor, dat klinkt gaaf! Wat is het?
“Het is een belevingsroute van 2,5 km voor kinderen. Een spannende wandelroute om te springen, klimmen en balanceren. Onderweg speel je spannende games met een bijbehorende app en VR-bril. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken of je slimmer, sterker of sneller bent dan de sabeltandtijger. Het is leerzaam; kinderen leren onder andere hoe ver een tijger springt en hoe het er in de ijstijd uitzag. Vanaf de herfstvakantie is de route open en we kregen al direct enthousiaste reacties. Het is qua afstand goed te doen - ook voor de kleintjes - en het is vrij toegankelijk. Heel laagdrempelig dus! Het maakt niet uit waar je start met de route. Dat kan ook in de ‘achtertuin’ van Familieresort PUUR Exloo.”

Pixi | Pad van flonkeringen. Dat klinkt bijna magisch.
“Het is inderdaad pure beleving! De Pixi is een ervaring waar kunst, techniek en natuur samenkomen. Een lichtkunstwerk geïnspireerd door bestaande patronen in de natuur: de groepsintelligentie van een zwerm spreeuwen of vuurvliegjes. Kleine lichtjes wijzen je als een speurtocht de weg.
Het kunstwerk Pixi is ontwikkeld door het kunstenaarscollectief WERC uit Groningen, gesteund door Provincie Drenthe. Zij zochten een locatie voor dit bijzondere project en kwamen uit bij het Boomkroonpad. Bij Staatsbosbeheer hanteren wij ‘de drie B’s’: Beschermen, Beleven en Benutten. Dit project sluit zeker bij de 2de B goed aan. Maar die eerste B houden wij natuurlijk ook maar al te goed in acht; zo hebben wij heel kritisch gekeken naar de periode waarin dit project draait en rekening gehouden met dassen, reeën en vleermuizen. Deze digitale organismes (dat is in feite wat pixi’s zijn) zijn flonkeringen. Het geeft zeker geen disco effect en geeft dus niet te veel storing of overlast in de natuur. Er is per keer slechts een beperkt aantal mensen dat kan deelnemen en we werken bewust met tijdsloten. Vanaf januari kunnen de bosuilen al eieren hebben, dus dan stopt het project. We willen de natuur niet verstoren.”

De slogan van Staatsbosbeheer is ‘Het zit in onze natuur’. Dat is bij jou ook echt het geval hè?
“Ik ben in mijn vak de schakel tussen mens en natuur. Ik zet mij in om te borgen, dat we optimaal van de natuur genieten, zónder het schade toe te brengen. Ik doe dit al 22 jaar. Mijn vader deed dit ook en ik wist al vanaf de basisschool dat ik Boswachter wilde worden. Ik kwam hier op mijn 16de terecht via het Leerlingstelsel. Op mijn 17de had ik hier mijn eerste baan en sindsdien heb ik hier gewerkt en verder geleerd. Ik ken het bos door en door. Als je hier verdwaalt en mij zou bellen en vertellen wat je om je heen ziet, dan begeleid ik je er aan de telefoon vlekkeloos doorheen.”

Hoe geef jij je liefde voor het bos door aan je kinderen?
“Mijn kinderen zijn 3 en 4,5 jaar oud. De oudste gaat regelmatig met mij mee als ik in het weekend routes verken. Als ik een excursie voorbereid, dan neem ik haar mee en kijken we onderweg naar de reeën. Daar genieten we beiden van. De jongste gaat nog niet naar school, maar zit op een opvang waar veel aandacht is voor de natuur. Ook met slecht weer gaan ze naar buiten met de kinderen. Regenpakje aan, laarzen aan en lekker vies worden!”

Ook in je vrije tijd heb je iets met hout…
“Klopt! Ik doe aan Timbersport. Dat is een competitie houthakken. Deze sport heeft haar wortels in Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en de VS. Om uit te zoeken wie de beste houthakker van het dorp was, vonden er van oudsher al wedstrijden plaats. Uit die krachtmetingen is in de loop der jaren een professionele competitie op hoog sportief niveau gegroeid. Ik maak deel uit van het Nederlandse team. Ik hoop ooit nog naar Australië te kunnen, waar een 12-daagse strijd gevoerd wordt in een vol stadion met publiek. Dat is nog een droom van mij, om daar aan deel te kunnen nemen. In mei start de competitie weer. Nu staat het houthakken even op een laag pitje. We hebben hier 5,5 duizend hectare natuurgebied met heel veel bezoekers. Ik heb genoeg te doen dus! ;)”

Nieuwsgierig naar de Hondsrug? Ga terug naar de basis, ontdek je Oerinstinct op https://www.drenthe.nl/ontdek-... en kom naar Drenthe.